duminică, 26 aprilie 2015

Educaṭie

Eram ṣi eu pe acolo, cumpăram ceva, când a surprins următorul dialog între vânzătoare ṣi o clientă. Din tonul discuṭiei, destul de familial, am dedus că se cunoṣteau bine. Amândouă mămici tinere. Amândouă aveau câte un băieṭel năzdrăvan acasă de cca 4 ani. 
Tot respectul pentru vânzătoare care era sincer surprinsă ṣi indignată de metodele de educaṭie administrate de cealaltă mămică:

-Cum, fată, să îl baṭi?!
-Păi ṣi-a luat-o în cap ṣi nu vrea să facă ce îi spun eu! Trebuie să îi arăt că eu sunt mama ṣi să facă cum îi zic eu, nu cum vrea el!
-Da, măi, dar cu bătaia nu îi faci decât să îl ṭii în frică… Ia-l cu vorba bună…
-Eeee, am încercat! Nu merge!
-Pedepseṣte-l altfel… Nu îl mai lăsa la desene…
-Ei, am făcut ṣi asta: mai rău face! Se duce ṣi dă cu pumnii în pereṭi ca nebunul! Ṣi urlă ca descreieratul că mă spune lu’ măsa mare! Normal că mă enervez ṣi îi trag vreo două de nu se vede! Ce, el m-a făcut pe mine?! Eu l-am făcut, eu îl omor!

Aici vânzătoarea rămăsese ca la dentist cu banii întinṣi către mine… Uitase ce vrea să facă. Oricum, ṣi eu ascultam cu gura căscată ṣi abia mă abṭineam să nu îi lipesc o palmă descreieratei, căci asta a fost pornirea mea subtilă, de parcă o mână eterică mă împingea să o fac. Un gesc fără patimă, doar menit să o trezească…

-… Cum fată?... Ṣtiu că tu l-ai făcut, dar… nu ai dreptul să …
-Lasă, fată! Că ṣi pe taicăsu îl băteau ai lui cu cureaua! Ba chiar i-au trântit ṣi televizorul în cap! Ṣi ce, a murit?! E bine mersi!
-… Cum fată … cu televizorul…?!
-Păi da! L-a scos din pepeni pe taicăsu în asemenea hal, că ăsta a luat tv-ul ṣi i l-a aruncat în cap!

Am ieṣit cât am putut de repede din magazin, căci 1001 de vorbe se îngrămădeau la gura mea… Ṣi, sigur, dacă mai zăboveam acolo, o călcam în picioare pe isterica aia…
Aṣa, ca să vadă cum e…

Era genul acela de om pentru care violenṭa e firească, educativă ṣi se transmite din tată-n fiu! Omul acela care nu aude, nu vede ṣi nu înṭelege decât acelaṣi limbaj.

Dar o să crească el, fiul, ṣi o să i le spună toate cele mai încolo. Iar ea se va întoarce în magazin să se plângă că, după ce s-a chinuit atât să îl crească ṣi să îl educe, nemernicul, o bate!


De cucoană, tu l-ai făcut, tu l-ai omorât! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu