sâmbătă, 4 aprilie 2015

Intersecṭie de poveṣti lângă turla neagră de lemn

Adulmecasem pe îndelete toṭi pomiṣorii înfloriṭi pe lângă biserica de pe malul lacului. Inspirasem mireasma lor ṣi odată cu ea întregul univers, expirasem balastul ṣi o parte din gândurile reziduale.

Clipe de meditaṭie nevăzută. Ṣi curăṭire interioară.

În dreptul troiṭei cu porumbei era o gradină circulară. Plină de flori. Două femei discutau despre dopurile de pe sticlele-seră care acopereau mlădiṭele de trandafiri. M-am oprit indiscretă să le ascult.

Avusesem ṣi eu astfel de sere, dar, într-un moment de exuberanṭă, le scosesem. Le aruncasem cât colo, un pic prea devreme, căci apoi a urmat o săptămână de frig ṣi îngheṭ. Din fericire, trandafirii pui de sub ele au rezistat eroic. Dragii de ei…

Acum aflam, însă, că exista o etapă intermediară – aceea de deschidere a sticlelor. De scoatere a dopului.

O clipă femeile s-au uitat la mine, apoi au continuat discuṭia despre flori, pe care eu o sorbeam cu nesaṭ.

Exact în clipa aceea a apărut, brusc ṣi de nicăieri, ca picat din cer, un tânăr. Într-o ṭinută lejeră ṣi neconformistă de rocker. A luat coroniṭa care era pe jos(o coroniṭă de flori pe care o observasem încă de la început, dar gândul rămăsese în suspans, prins între cele două femei grădinărese) ṣi a agăṭat-o cu un gest ferm ṣi hotărât pe unul din braṭele crucii de lemn care veghea în mijlocul grădinii. M-am gândit că poate el o pusese jos. Iar acum, tot el, o punea la locul ei. Atât de sigur părea gestul lui.
Apoi s-a lipit cu tot trupul de cruce, cu fruntea uṣor aplecată, ṣi a îmbrăṭiṣat-o aproape cu patimă.
Era ṣi durere în gestul lui.

Am uitat cu totul de cele două grădinărese. Care, culmea! Nu păreau deloc uimite de acest tânăr ivit ca dintr-un vis. Ca un somnambul.
Întreaga mea atenṭie a fost acaparată de el, rockerul cu coroniṭa de flori.
S-a rupt cumva din îmbrăṭiṣarea crucii ṣi a pornit, la fel de hotărât, către biserică. A intrat. Eu am rămas spectator incitat în aṣteptare.

-Să fie preotul?!

Auzisem că la acea biserică slujbele sunt mai aparte ṣi, deja, mă întrebam dacă erau cumva pe ritmuri de AC-DC…
Taman când mă cuprindea regretul că am ratat astfel de slujbe inedite, tânărul controversant a ieṣit, la fel de hotărât precum intrase, ṣi a dat ocol bisericii mângâind cu mâna dreaptă lemnul negru…

-Măi, ăsta o fi vreun ritual, ceva… Sau poate caută aghiazma…

L-am urmărit cu privirea până a dispărut din raza mea vizuală. Am aṣteptat cu nerăbdare să reapară pe partea cealaltă a bisericii. După ce s-a scurs timpul firesc necesar acestui tur, iar el încă se lăsa aṣteptat, am abandonat cu un mic regret interesul stârnit de tânărul neconformist, uṣor furibund ṣi pătimaṣ.

Ṣi m-am lăsat cuprinsă de starea pe care o creeaza grădina bisericii. Clipe sfinte de curăṭire.

Mi-am găsit banca aṣa cum o ṣtiam. Ṣi locul. Spătarul băncii, foarte abrupt, mă obliga să stau cu spatele perfect drept.
Picioarele băncii, un pic prea înalte, mă obligau să plutesc cu tălpile deasupra pământului. Am regăsit repede starea aceea de flux ṣi împăcare pe care o mai trăisem acolo.

În spaṭiul creat între clipele de introspecṭie, el, rockerul a reapărut… Acum îl simṭeam ca făcând parte din mine. Parcă îl ṣtiam de când lumea… Aproape că îmi venea să îi strig ṣi să-i fac semn:

-Hei, pe unde ai fost?! Te-am aṣteptat! Uite, ia loc lângă mine.
M-a privit o clipă gânditor ṣi înnegurat. Eu am încremenit în respiraṭie.

-Ups, oare a auzit ce am gândit? Ce fac dacă vine aici… Dacă îmi vorbeṣte…?
Inima a început să bată mai repede. Ca în liceu…

Dar, la fel de brusc, neaṣteptat ṣi nepotrivit, a tras o flegmă bogată în grădină ṣi s-a îndreptat către cea mai îndepărtată bancă. Ṣi-a scos haina ṣi a pliat-o cu grijă pe spătar, lângă el. S-a aṣezat într-o poziṭie umilă. Cu braṭele pe genunchi, capul între umeri ṣi ochii în pământ.

În difuzorul bisericii a început o slujbă. Sau doar o cântare.
Plăcută, liniṣtitoare. Cu aleluia cald ṣi blând…
Tânărul a scos o cărticică mică de rugăciuni ṣi a început a citi încet din ea.
Vocea lui creṣtea în intensitate, astfel încât, dacă la început abia auzeam ce îngâna acolo, acum cuvintele rupte din suflet ajungeau clare până la mine. Din când în când se oprea ṣi scuipa cu nesaṭ în iarbă, apoi revenea la psalmii lui.

-Omuleṭul ăsta are o durere mare… O fi făcut vreo prostie, ceva… Îl roade conṣtiinṭa ṣi caută alinare ṣi iertare… Oare care o fi povestea lui?!... Aṣ vrea să simt ce simte el…

Brusc am simṭit o durere pătrunzătoare în tâmpla dreaptă. Ca o lovitură de ciocan. O piatră grea pe suflet. Abia respiram. Multă durere, compasiune… Ochii s-au umplu de lacrimi mari, grele… Curgeau ṣiroaie pe obraji…

-Oare asta simte el, sau … am răbufnit eu…
Căci se mai întâmplase… Stând aṣa în liniṣte ṣi împăcare, brusc să iasă din mine, ca un vulcan, o emoṭie puternică ṣi aproape să cad în genunchi de durere uitată…

-Cum aṣ putea să-I spun că tot ce contează e iubirea?... Că povestea e iertată dacă se iartă ṣi el…

La fel de brusc, lava din mine s-a liniṣtit. M-am cuminṭit la loc. Apele ṣi-au intrat în matcă, iar eu în fluxul de iubire.

Mi-am ṣters obrajii, mi-am reluat poziṭia dreaptă ṣi am trimis către sufletul acela în trup de de tânăr rocker, un flux de iubire ṣi împăcare.

Apoi mi-am aṣezat sufletul în trup.
M-am ridicat de pe bancă ṣi mi-am aṣezat trupul în haine, într-o deplină orândulaiă.
Ṣi am plecat pe drumul meu cu pomi înfloriṭi ṣi cu un viching în aṣteptare cuminte.

M-am întors în povestea mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu