vineri, 10 aprilie 2015

Tourette Aspergen



Era la volan prins în trafic. Printre şoferi şovăitori şi molcomi. Unii îi tăiau calea, ca nişte făcuţi! Era un complot universal, clar!
A izbucnit într-o rafală de injurături, deloc cu perdeluţe! Cuvintele murdare se buluceau la gura lui într-o avalanşă fără egal!
Îl priveam interesată... Ca un fin psiholog ce nu mă pot abţine să devin uneori.
-Băi, tu suferi de sindromul ăla... cu T...
-Care, măi?!
-Ăla al oamenilor care nu se pot controla şi aruncă brusc cuvinte urâte...
-Tourette! Daaaa!

Nu mai ştiu exact ce mi-a trântit de m-a lăsat cu gura căscată. Dar nu îl puteam contrazice sau supăra, căci era un verde adevăr.
-Şi mai ai un sindrom... Ştii?!
-Care, bah?!
-Ăla al oamenilor care spun mereu adevărul. Îl trântesc de nu te vezi şi când nu te aştepţi... Era ceva cu S...
-Asperger... Dar nu sunt sigur...
A intrat repede pe net, de pe telefon. Ca să verifice. L-a găsit imediat şi a citit pe nerăsuflate cu voce tare, îngânând pe alocuri cuvintele:
Sindromul Asperger este o tulburare care face parte din spectrul autismului. Incidenţa acestei boli este mai ridicată în cazul băieţilor decât al fetelor. Printre denumirile clinice utilizate pentru sindromul Asperger se numără psihopatia autistă şi tulburarea schizoidă a copilariei. Debutul bolii are loc în jurul vârstei de 3 ani. 
Tulburarea presupune în mod special afectarea comunicării sociale, imaginaţiei sociale dar şi a interacţiunii sociale. Printre caracteristicile persoanelor afectate de sindromul Asperger se numară: izolarea socială şi comportamentul excentric, prezenţa deficientelor în interacţiunea socială şi în comunicarea non-verbală. Copii şi adulţii afectaţi întâmpină probleme de relaţionare socială şi în menţinerea relaţiilor pe termen lung, manifestă interes doar pentru anumite domenii şi reţin mecanic multe informaţii despre domeniul care îi preocupa. Pot avea domenii speciale de interes ...hmmm.... Rolul acestor interese speciale, accentuate este: de a depăşi anxietatea, a oferi plăcere şi relaxare, de a-i ajuta să înţeleagă lumea fizică, de a crea o lume alternativă, de a crea un sentiment de identitate, de a facilita conversaţia ...hmmm... şi de a consolida stima de sine.”
­-Daaaa! Sunt şi un Aspergen... Dar mai slăbuţ!
-Tu slăbuţ?!


Aşa că vichingul meu are de azi nume cu rezonanţă de sindroame!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu