luni, 28 decembrie 2015

Depresia nu e un moft, ea chiar există...

Depresia nu e deloc un moft, ea chiar există şi e uşor de recunoscut de cei din jur, căci sunt câteva semne greu de ascuns.

În primul rând, o stare de tristeţe care durează de mai bine de două luni. Aceea chiar că nu mai e un moft şi e primul semn. Şi unul mare! E semnalul de alarmă!

Apoi trecerile bruşte la stările de surescitare, în care cel depresiv face planuri incredibile, cât pentru 10 oameni şi e capabil de orice. Şi chiar ajunge să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face, căci sunt nebunii totale! Salturi în gol fără plasă de siguranţă!

Da, să fiţi atenţi la asta: are oscilaţii de stări. De la cea mai de sus la cea mai de jos. Ceva între râs şi plâns. Şi sunt rapide. Bruşte. Fără nicio pregătire.

Omul depresiv plânge şi râde în acelaşi timp. Exact ca împăratul din poveste căruia un ochi îi râdea, iar celălalt îi lăcrima. Nu are rost să îl întrebaţi de ce plânge, sau de ce râde... E ceva normal, fiziologic. Căci el e ca o coardă întinsă la maxim care rezonează aiurea, la orice. Chiar şi la o adiere de vânt. Abia simţită.

Depresivul se poate vedea uşor de la distanţă– are o culoare pământie şi pare mai bătrân cu 10 ani. Cearcăne sub ochi şi o tristeţe infernală în privire. E încruntat şi concentrat să meargă drept şi să nu se dea de gol. Căci nu vrea martori.

Chiar dacă, în sinea lui, ştie bine că are mare nevoie de ajutor din afară. O ştie el cumva, dar nu o va recunoaşte în veci. Va fi dârz ca Victoria Lipan!

Da, asta e cea mai dificilă treabă. Căci celor din jur le e greu să înţeleagă că omul acela, un om puternic care a dus multe şi a făcut-o cu zâmbetul pe buze, râzând de toate greutăţile şi găsind partea bună în toate... E, că omul acela care inspira tărie, hotărâre, încredere în sine, iubire pentru viaţă... Că omul acela acum... se gândeşte la sinucidere. Firesc, el face planuri meticuloase în acest sens. Cum să lase cardul şi PIN-ul şi toate economiile la vedere. Şi cum să îşi facă treaba curat ca să nu dea prea mult de muncă după.

Cei din jur nu vor insista, căci îl ştiu tare. El nu va cere ajutorul, căci şi el se ştie tare şi nici nu conştientizeză că a deraiat... Aşa că, firesc, fără ca nimeni să observe, el se duce tot mai jos... E într-o cădere continuă...

Depresivul are momente când se îngraşă şi apoi slăbeşte brusc. Aproape că îl vezi cum se topeşte pe picioare, ca o lumânare... În doar 2 zile el poate avea oscilaţii mari de greutate. De până la 4 kg.
Căci poate sta ore în şir sub bordură, fără să mănânce nimic, şi apoi se va îndopa nevrotic cu ceva anume. De obicei ceva nesănătos. Pot fi dulciuri, sau chestii sărate. Probabil va avea pe lângă el şi câteva fructe, dar le va manca greu şi numai în momentele când devine conştient de tremurul mâinilor.

De cele mai multe ori, din cauza încordării continue, a anxietăţii şi a deficitului chimic, îi tremură mâinile şi are palpitaţii. Pulsul lui oscilează de la hipertensiune la hipotensiune. Şi asta se întâmplă rapid.
El îşi poate simţi inima cum, uneori, se zbate ca un pui de porumbel prins la colţ, iar alteori abia fâlfâie.

Depresia nu e un moft. Ea chiar există. Şi, uneori, e greu de depăşit de unul singur.
Cel în cauză are nevoie de ajutor. De o vorbă bună, de mangâieri, de iubire şi înţelegere.
Orice schimbare, cât de mică, îl poate da cu totul peste cap. Iar schimbările mari, îl duc şi mai jos...

Depresia e ca o avalanşă de zăpadă: odată pornită, cu cât e muntele mai înalt(şi omul mai puternic), cu atât duce mai multe la vale...
O vreme, cel depresiv va căuta să se oprească din alunecare. Se va înfige voiniceşte cu călcâiele în zăpadă, sau în noroi. Se va împotrivi cumva. Apoi, după o vreme, va renunţa să se mai împotrivească.
Şi va căuta să îi îndepărteze pe toţi de el. Şi pe el de ei. Căci nu vrea să mai fie oprit...
Căderea aproape că începe să îl fascineze... Apare gândul: oare ce e dincolo?!
Căci ştie că la un moment dat nu va mai avea unde să cadă şi nici ce să piardă. Acolo ar trebui să fie ceva interesant...


Căci aşa se zice – omul care nu mai are nimic de pierdut e un om fără frici, iar un om fără frici e un om liber...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu