miercuri, 28 octombrie 2015

Halloween-ul în România


Iată o altă sărbătoare preluată de data aceasta de la popoarele celtice și adusă la noi de americani. Şi asta fără a medita prea mult asupra semnificației ei. Cu siguranță, e privită doar ca un motiv în plus pentru costumații și cumpărături asezonate momentului și e bine speculată de comercianți.
 
Nu voi insista asupra semnificației sale, ci asupra modului în care incită imaginația oamenilor, care folosesc momentul pentru… a se urâți cât mai mult.

Decorațiile axate pe culorile toamnei, dovlecii, tărtăcuțele, merele, chiar pot fi frumoase prin coloristic și design, dar costumele și machiajele par, de cele mai multe ori, rupte din filmele horror.
 
Da, avem și noi, românii, măștile noastre cu chipuri urâțite, avem și noi sărbători la care se dansează în miez de noapte în jurul focului pentru a alunga demonii, dar sunt ale noastre, cu rădăcini adânc înfipte în înțelepciunea dacilor, iar toate acele costume sunt adevărate opere de artă, fiind realizate după un anumit ritual și deloc întâmplător. Scopul lor nu e urâțenia, ci alungarea rălui.
 
Ce pot spune, însă, de măștile preluate din filmele de groază, dinții de vampir sau machiajele însângerate?… Nu văd deloc partea artistică sau frumoasă în acestea…
 
Se pare că dacă te ascunzi sub masca unui demon, îl poți păcăli și alunga, altfel nu merge… Sau, altfel spus, dacă ne urâțim putem îndepărta răul de noi.
  
Eu cred, însă, că răul va pleca de la sine dacă nu găsește hrană, adică energie negativă. Un om cu o energie curată, frumos și luminos pe interior, cu o vibrație înaltă, va pluti deasupra râului. Iar această sărbătoare, preluată cu ochii închiși și celebrată cu din ce în ce mai mult fast și pe la noi, devenită(mai nou) și motiv tematic prin grădinițe, nu este deloc una aducătoare de lumina interioară și energie benefică.
 

Simt cu toată ființa mea că Halloween-ul nu se încadrează în vibrația acestor locuri care sunt binecuvântate și protejate de mii de ani de Magii din Carpați și nu au nevoie de protecția niciunui vampir, schelet sau criminal în serie și că totul e doar o mascaradă menită să ne împingă să mai cheltuim ceva pentru o tradiție cu care nu avem absolut nimic în comun! 

Un comentariu:

  1. Patru evenimente anuale, legate de mersul Soarelui pe cer. Interpretarile date de-a lungul istoriei Omului ca specie (cindva in decurs de devenire) au fost multe si asemanatoare in esenta, indiferent de zona geografica sau nume date zeilor, aveau un semnificat. Azi zeul se numeste "Citi mai multi bani", iar semnificatia adinc spirituala e "Prosteste-i sa cumpere cit mai mult". Pe viitor exista un plan de larga amploare si cu mare sustinere din partea noilor credinciosi: "Crearea de noi motive", unde lumea natinga si indobitocita de a noastra propaganda isi va goli buzunarele.... Trista Soarta :(((

    RăspundețiȘtergere