joi, 1 octombrie 2015

Naşterea normală versus cezariană

Naşterea un fenomen natural speculat de medicină Maternitatea şi naşterea sunt procese naturale şi fireşti care diferenţiează net femeia de bărbat. Capacitatea de a purta o sarcină şi de a zămisli o viaţă este dreptul divin al femeii şi, totodată, o experienţă unică menită să aducă mari satisfacţii, să transforme o femeie în mamă, să îi schimbe metabolismul într-un mod uimitor, să îi deschidă o altă viziune asupra vieţii. Este ocazia femeii de a-şi atinge apogeul ca fiinţă divină, creatoare.

Din păcate, aceste aspecte(maternitatea şi naşterea) au ajuns să fie mobilul pentru o întreagă industrie  - aceea a clinicilor de maternitate şi a cabinetelor ginecologice, unde, încă din prima lună de sarcină, îţi poţi deschide un cont, în care să depui bani din timp pentru a putea beneficia de o cezariană reuşuită…
Nu mai vorbesc despre nenumăratele analize şi teste pe care le recomandă medicii – o altă sursă aducătoare de venituri pentru această industrie.

Cum este posibil, totuşi, ca un fenomen absolut natural, să ajungă să fie speculat în asemenea mod, iar părinţii să accepte atât de uşor fenomenul?
Şi de ce tot mai multe femei aleg să nască prin cezariană, renunţând astfel la o experienţă poate unică în viaţa lor, la care au dreptul divin să participe?

Nu contest faptul că sunt şi cazurile în care cezariana este recomandabilă. Dar, să fim sinceri: sunt puţine, iar naşterea prin operaţia de cezariană a devenit o modă, ca să nu spun un moft.

Medicul recomandă această naştere, pentru că o poate programa, ceea ce îi permite confortul să îşi programeze şie el concediu după bunul plac. În plus, îi va aduce şi mai mulţi bani.
Viitoarea mămică va accepta uşor să nască astfel, pentru că urmează orbeşte sfatul medicului şi, deloc de neglijat, se teme de durere.

O să vorbesc un pic despre durerea de la naştere Da, dragele mele, doare! E o durere pe care nu o poţi controla. Luaţi o durere de măsea şi înmulţiţi-o cu 20! Dar pentru asta suntem construite. Femeia poate suporta această durere, bărbatul nu. E o durere peste care veţi trece uşor, o veţi uita de îndată ce veţi vedea copilul. E durerea care vă transformă în mamă. E o durere binecuvântată la finalul căreia veţi ţine un prunc în braţe.
Faptul că sunteţi prezente acolo, la naşterea copilului pe care l-aţi simţit 9 luni în interior, este nepreţuit. Legătura dintre mamă şi copil se va lega mult mai frumos astfel.
Durerea aceea e ultimul lucru pe care vi-l mai amintiţi, credeţi-mă! Dar primul scâncet, primele senzaţii, prima atingere, primul contact cu copilul – sunt amintiri de neuitat… De suflet…
Fiţi martor prezent, treaz, la acest moment unic, la primul contact cu omuleţul care v-a ales să îi fiţi mamă!

Copii tăiaţi în timpul cezarianei Cu ceva vreme în urmă vorbeam cu o asistentă de la maternitatea din spitalul mare. Ea a deschis subiectul spunându-mi, destul de revoltată, că, în ultima vreme, tot mai mulţi copii se nasc tăiaţi în timpul operaţiei de cezariană şi că se întreabă câte mămici ştiu acest lucru.
Subiectul m-a atras imediat şi am întrebat-o ce alte dezavantaje mai prezintă cezariana, după părerea ei.
“În primul rând este o operaţie. Sunt tăiaţi muşchii abdominali. Mama se va resimţi mai devreme sau mai târziu. Pe moment, pare ok, dar, acolo muşchiul rămâne mai sensibil. Apoi, nu e prea bine pentru copil. Cezariana, de cele mai multe ori, este programată înainte de termen. Copilul va fi forţat să se nască mai devreme decât îi era sorocul. Am observat că cei născuţi prin cezariană sunt mai bolnăvicioşi şi mai problematici decât cei născuţi normal. În plus, pe lângă faptul că există riscul să fie tăiat, ciupit, la cezariană, pentru că e scos forţat, mai poate veni şi cu o fractură de claviculă… Şi am observat asta tot mai des…”

Femeia este sexul slab? Dragi viitoare mămici, înainte de a alege metoda de naştere, informaţi-vă asupra a ceea ce poate implica o cezariană. Găsiţi pe youtube filme cu această operaţie. Întrebaţi medicul despre riscurile pe care operaţia le poate aduce atât pentru dumneavoastră cât şi pentru copil. Luaţi decizia în deplină cunoştinţă de cauză.


Şi meditaţi un pic la faptul că aveţi dreptul divin de a trăi această experienţă, că acest lucru e ceea ce ne diferenţiează net de bărbat şi că orice durere care nu ne ucide şi pe care o trăim conştient, ne face mai puternice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu