sâmbătă, 5 septembrie 2015

Cine e mai bun: femeia sau bărbatul?

Bărbatul şi femeia sunt diferiţi. Deşi, aparent, construiţi din aceleaşi materiale, ei funcţionează diferit. E vorba şi despre felul în care sunt configuraţi de univers. Fiziologic, endocrinologic, psihologic şi mental. La nivel energetic şi subtil, femeia are mai multă energie de tip yin, iar bărbatul vine cu o mai mare încărcătură yang.

Educaţia influenţează comportamentul. Interesant e ca la om, mai mult decât la oricare alt animal, diferenţele generate de sex sunt mult mai vizibile. Ce ne diferenţiează atât de mult? Să fie educaţia? Şcoala? Să fie faptul că, efectiv, învăţăm cum să fim femeie sau bărbat? Şi că îi tratăm diferit pe cei din jur în funcţie de sex?

E clar ca există, în fiecare cultură de pe glob, o întreagă educaţie în acest sens. Iar cei mai vârstnici, mereu, îi vor învăţa pe cei mai tineri cum trebuie să fie ca femeie, sau ca bărbat. Ce se cade şi ce nu se cade. Cum e mai bine şi cum nu e mai bine.

Uitaţi-vă la bebeluşi – uneori nu ştii dacă e fată sau băiat. Asta până nu îi observi cerceluşii, sau botoşeii roz… Căci niciun părinte nu se va grăbi să îi pună cerceluşi micului băieţel. Sau să-l îmbrace în roz. Doar dacă doreşte să îi ascundă sexul.

In Albania există femei care, în anumite circumstanţe, aleg să ducă o viaţă de bărbat. Cu tot ce implică ea. Mai puţin partea sexuală, pentru că fac un jurământ de castitate – ca să nu le fie divulgat adevăratul sex. În aceste circumstanţe, în cazul unora dintre ele, chiar organismul se schimbă. Ciclul menstrual dispare şi începe să le crească mustaţa. Ajungi să nu le mai poţi deosebi de un bărbat adevărat.

Femeia – sexul slab? Educaţia si comportamentul duc la diferenţieri clare între cele două sexe. O femeie poate deveni bărbat şi sunt destule exemple de bărbaţi care au devenit femeie.
Se pare că aceste transformări, azi, sunt mai blamate de societate decât cele în care o femeie devine bărbat. De ce oare? Să fie considerată femeia, încă, sexul slab? Inferioară bărbatului? Iar trecerea aceasta a bărbatului dintr-o tabără în alta să fie privită ca o trădare?

Mentalul masculin şi cel feminin. Dacă mintea bărbatului e predominat condusă de emisfera stângă, cea a femeii e predominată emisferei drepte. Emisfera stângă e cea care ţine de logică, sistematizare, limbaj, organizare, timp şi spaţiu, în timp ce emisfera dreaptă ţine de latura artistică, empatie, noţiuni în afara timpului şi a spaţiului.
De aceea bărbatului îi este atât de greu să înţeleagă femeia, şi invers – femeia nu poate înţelege bărbatul.
Bărbatul poate citi o hartă, femeia nu! Bărbatul e lipsit de empatie, femeia trăieşte clipă de clipă în această empatie – ea nu înţelege, ea simte gândurile celuilalt.
Ideal este, însă, ca omul să îşi folosească în mod echilibrat ambele emisfere.

Bărbatul şi femeia sunt diferiţi şi nu se pot compara unul cu altul, dar se pot completa. În ciuda oricărei credinţe, prejudecăţi sau educaţii, femeia şi bărbatul se completează unul pe celălalt. Şi împreună sunt un tot imbatabil. Niciunul nu e cu nimic mai presus de celălalt. Avem nevoie unul de altul pentru a atinge perfecţiunea aceea mentală care funcţionează doar în echilibru dintre cele două emisfere. Şi fiecare vine cu partea lui de magie.

Iar un om cu adevărat conştient de aceste diferenţe majore dintre bărbat şi femeie, le va accepta şi le va primi în viaţa lui ca pe o binecuvântare divină. Nu va căuta să îl schimbe pe celălalt, ci doar îl va susţine şi încuraja să fie el însuşi, deplin, fără teamă şi reţineri generate de prejudecăţi şi educaţii învechite.


Căci minunat e când, împreună, devin omul complet echilibrat în ambele energii.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu