Se spune că e băutura
faraonilor şi că era
administrată lucrătorilor
atunci când aceştia nu mai
avea randamentul dorit. Numele ei vine de la An - usturoi şi Tica - lămâie.
Aşa o fi,
pentru că e răcoritoare,
energizantă şi buuuuună şi, indubitabil,
conţine usturoi şi lămâie! Recunosc
că, în ciuda istoriei ţesute în jurul acesteie
băuturi, eu am
preparat-o pentru că m-au atras ingredientele, în care am mare încredere(pentru
că niciodată nu au trădat efectele
benefice cu care s-au făcut de poveste). M-am gândit că ar fi interesant să le alătur, urmând firul
legendelor mistice, de data asta. Şi licoarea a avut succes! Fiul meu(un
adolescent de 15 ani pe vremea aceea) a acceptat-o cu încântare: "Hmmm,
chiar e buna la gust" şi a solicitat-o din nou, din propie
iniţiativă, după o pauză de o săptămână.
Cele necesare:
-4 lămâi mari, bine coapte, cu coaja mai subţire,
-3 căpăţâni de usturoi,
-2 l de apă(de izvor, sau apa fiartă şi răcită... ca ultimă opţiune)
-un borcan de sticla de 3 l(eu am folosit o oală de lut).
-1 m tifon(eu am folosit un ştergar nou de bucătărie)
Mod de făurire:
În primul rând, încărcaţi-vă cu bunădispoziţie - începeţi să pregătiţi o licoare
magică!
Apoi, cu zâmbetul pe buze,
trecem la partea mai tehnică.
-Spălăm lămâile, le ştergem şi le
stoarcem pe îndelete.
-Pulpa şi coaja rămase se dau
prin maşina de tocat
cu mare dichis.
-Curăţăm usturoiul şi îl zdrobim cu
mare drag(ca pentru mujdei).
-Toate cele
de mai sus le punem în borcanul de sticlă şi adăugăm apa curată de izvor.
-Omogenizăm bine
compoziţia cu zâmbetul pe
buze.
-Se leagă borcanul la
gura cu un tifon pus în două şi se ţine în frigider
72 de ore.
Nu trebuie să vă faceţi probleme
pentru mirosul de usturoi - lămâia îl va face să dispară.
Dupa cele 3
zile(72 de ore), strecurăm conţinutul(se pot utiliza 4 straturi de
tifon) şi se pune în sticle
etanşe. Nu
folosiţi pet-uri,
ci recipiente de sticlă cu un capac etanş.
Cum o savurăm:
Se
administrează timp de 7
zile, de câte 3-4 ori
pe zi(sau ori de câte ori simţiţi deschiderea), cu 30 de minute înainte de
masa, 50 ml(cca 2 linguri mari).
Urmează o pauză de o săptămână şi se reia
procedura.
Puteţi urma
"cura" timp de 5 luni, apoi faceţi o pauză de două luni.
Beneficii:
Pe lângă faptul că este
racoritoare şi energizantă, acest
preparat previne răceala, este tonic(şi efectele vor fi vizibile mai ales
primăvara). Este
un panaceu universal, fiind capabil să vindece aproape toate afecţiunile
tractului gastro-intestinal şi disfuncţiile hepato-biliare (mai puţin calculoza
biliară şi afecţiunile de
vezică biliară).
Curăţă rinichii,
dezinfectează căile urinare,
vindecă
stenocardia, restabileşte inima după infarctul de miocard, grăbeşte resorbţia
cicatricelor postoperatorii.
Dacă se face
masaj cu acest decoct la rădăcina părului şi se pun comprese, dispar senzaţiile de mâncărime şi mătreaţa.
În cazul
mirosului neplăcut al
gurii, se clăteşte gura cu
decoct şi se şi înghit 1-2 guri.
Preparatul curăţă intestinul
subţire, înlătură
avitaminozele şi constipaţiile.
De asemenea,
este un remediu în scorbut şi în tuberculoze şi, deloc de
neglijat:
este o băutură magică, plină de savoare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu