miercuri, 2 septembrie 2015

Exerciţiu de bucurie


Omul e energie. Oricâte pozne şi netrebnicii ar face, el tot energie rămâne. Căci universul nu are noţiunea de rău şi bine. El oricum aduce totul în echilibru. Cumva. Oricâte ar face omul.

Iar energia se schimbă continuu.

Sentimentele sunt generatoare de energie. Bucurie, furie, dezgust, frica sau tristeţe... Toate sunt acolo.

Iar fericirea nu e condiţionată de niciunul din ele. Fericirea e o stare, nu un sentiment.

Sentimentele sunt cele de la suprafaţă şi pot fi contagioase. Un om bucuros, pus pe glume, îi va contamina şi pe cei din jur. La fel e şi cu omul trist, plus pe plâns...
Fericirea e în adânc, dincolo de sentimente şi nu se ia. E drept, arare ori şi doar în anumite condiţii, ea se poate transmite de la un anumit om către altul. Dar asta foarte rar se petrece. Se numeşte iluminare.

Unii oameni sunt teribil de fericiţi în tristeţile lor. Alţii în furiile lor. Cel mai fireşti, însă, par cei fericiţi în bucuria lor. De aceea omului bucuros îi este mai lesne să atingă starea de fericire. Pentru ceilalti drumul e mai anevoios.

Aşa că voi vorbi acum despre exerciţiu de bucurie.

Exerciţiu de bucurie e unul continuu. Căci zilnic trebuie să faci antrenamentul zâmbetului şi să îţi descreţeşti fruntea în exerciţii speciale de stretch-ing al frunţii, adică râs. De va trece zi fără aceasta, tu vei pierde un pic din deprinderea firescului. De vor trece şi mai multe zile astfel, de aceea zâmbetul şi râsul tău vor trece în alte circumvoluţiuni ale creierului şi inimii de unde le accesezi mai greu.

E bine să ai ancore. Repere. Sau chiar mici obstacole care să îţi iasă în cale când ţi-e mai aprig chipul şi care să te conştientizeze că ai uitat zâmbetul în buzunar. Şi să îl pui pe faţă.

E bine să îţi faci bănci de bucurie. Prieteni veseli pe care să îi cauţi şi să îi găseşti când e nevoie de un surplus de energie. Dar şi mai bine e să ai unul din acesta mereu lângă tine...

Frumos e că dacă nu ai bucuria la tine, o poţi crea în cel de lângă tine(e permis şi chiar recomandat), căci apoi, ea fiind contagioasă, se va lipi şi de tine. Cu alte cuvinte: dăruieşte-o şi o vei primi înapoi.

2 comentarii: