Mi-am făcut
un obicei din a-mi savura cafeaua cu scorţişoară de pe postamentul de la malul
mării. De fapt e balconul de lemn care a fost folosit astă vară ca punct de
pornire pentru tiroliana de la Zorile. Aceea care te ducea în mai puţin de 20
de secunde în valurile mării.
Ma opresc
pe Ştefan ce Mare, la magazinul de cafea de lângă Prăvălia cu Cărţi. Magazinul
cu pisica gri cu ochi galbeni. Fix la 8.30, căci timpul e preţios dimineaţa,
iar ei atunci deschid. Cer un espresso cu lapte. Am bănuţii pregătiţi. 3 lei şi
încă 50 de bănuţi. Cât se prepară licoarea, pregătesc două pliculeţe de zahăr
brun, scorţişoara şi beţişorul amestecător. Dintr-o singură mişcare le adaug
toate în pahar, le amestec, pun capacul şi sorb prima gură.
Apoi, cu
paharul fierbinte în mână şi cu mare grijă să nu vărs vreo picătură din
preţioasa licoare de dimineaţă, pornesc spre postament.
Mă aşez
statuie pe el. În fund. Cu picioarele atârnând în gol la vreo 10 m înălţime.
Rămân aşa, în contemplare, câteva minute.
Uneori
soarele irizează printre nori. Alteori lipseşte cu desăvârşire, sau mă îmbracă
pieziş în raze puternice.
Uneori se
aude o pasăre cântând. Alteori mai multe.
Uneori un
porumbel zboară pe deasupra mea. Alteori zboară un stol.
Uneori o
barcă pleacă de la mal. Alteori câteva vapoare stau încremenite pe linia
orizontului.
Uneori un
om aleargă de-a lungul malului. Alteori mai mulţi.
Uneori scot
aparatul şi mai fur câte o captură. Alteori nu fur nimic.
Din când în
când mai sorb câte o gură din cafeaua cu scorţişoară.
Şi,
întotdeauna, aud cum îmi creşte părul cu furnicături dulci în creştetul
capului, asemeni firului de iabă de sub picioarele mele.
Acela e
postamentul omului contemplativ în mirajului dimineţilor la malul mării.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu