joi, 14 ianuarie 2016

Fotografia aşa cum am cunoscut-o eu, martor al clipelor din viaţă

Fotografia este un martor tăcut pentru clipa care a trecut. O ancoră în prezent. O oglindă a ceea ce simţim şi suntem într-un anumit moment. Este asemeni unui partener de viaţă care îţi este alături, împărtăşeşte cu tine fericirea sau tristeţea momentului, te ajută să vezi acolo unde, poate, singur nu reuşeşti.







Fotografia de portret este un instrument de cunoaştere, autocunoaştere şi recunoaştere. Este mărturia felului în care te pot vedea ceilalţi. Unii spun că nu sunt fotogenici când, de fapt, nu se regăsesc în fotografia pe care o văd. Dar ceea ce este surprins în fotografie este ceea ce ei lasă să se vadă…
Fotogenia este direct condiţionată de capacitatea de a te deschide şi a te exprima exact aşa cum te simţi şi eşti. Cei care reuşesc să lase jos măştile, devin imediat fotogenici! Ei vor reuşi să impresioneze clipa cu expresia lor şi atunci se vor recunoaşte şi în fotografie.
De aceea un fotograf de portrete ştie că ingredientul esenţial în realizarea unui portret reuşit este comunicarea cu omul din faţa camerei. Va căuta, cumva, să îl atingă acolo unde este necesar pentru a-l ajuta să se deschidă.
Un fotograf de portrete are nevoie de empatie şi de simţ psihologic.
Iar un portet bine realizat va aduce un plus de încredere în sine celui fotografiat.



 
Fotografia de peisaj este, poate, una din cele mai darnice şi bogată în subiecte. Şi asta pentru că natura, indiferent de condiţiile meteo, lumină, anotimp, culori… oferă, de fiecare dată, ceva unic, curat, inedit! Fotografia de peisaj, totodată, este genul de fotografie preferat de cei… singuratici.
Aşa cum motorul este mijlocul de transport al celor solitari, fotografia de peisaj este modul de exprimare al celor solitari.



Fotografia de stradă este una dintre cele mai dificile. De data aceasta tu, fotograful eşti un hoţ al imaginilor de pe stradă. Căci spontanitatea nu o poţi decât fura, iar pentru asta este nevoie de stăpânire de sine, rapiditate şi multă prezenţă de spirit.

Un hoţ de scene de pe stradă e un mic aventurier, căci el trăieşte clipa asemeni unui prădător la pândă, gata oricând să atace şi să fugă.

Un comentariu: