miercuri, 20 ianuarie 2016

Încăpăţânare sau perseverenţă şi ambiţie?



În horoscopul european sunt taur care e catalogat, alături de berbec, ca fiind unul dintre cele mai încăpăţânate semne.

Acuma, stau eu şi cuget, şi, după mai bine de 40 de ani de încăpăţânare recunoscută de toate zodiacele, pot să trag o concluzie fenomenală!
Taurul nu e, dragii mei, încăpăţânat, cât e ambiţios şi perseverent! Încăpăţânarea asta cu care suntem catalogaţi, şi taurul şi berbecul – că nici el nu e mai prejos - e doar o ambiţie mare. Şi o perseverenţă pe măsură.

De când ambiţia şi perseverenţa sunt defecte?! E?!

E drept că ambiţia noastră e dusă la extreme, dar e AM-BI-ŢI-E!
Perseverenţa noastră e asumarea deplină a ceea ce ne-a intrat în capul căpăţânos, dar e PER-SE-VE-REN-ŢᾸ!
Amândouă sunt egale cu o hotărâre imposibil de răsturnat!
Sunt... motorul acela care, odată pornit, se mai opreşte doar dacă s-a finalizat treaba!
Sunt... garanţia pentru reuşita a tot ceea ce şi-au propus!

Greu vei deturna un taur sau un berbec de la ceea ce şi-au propus! Da greu de tot... Mai bine îţi iei gândul de la început...

Poate mai ai o şansă, dacă îl prinzi cu un picior în ghips... Sau îl duci oleacă la plimbare şi îl zăpăceşti cu mersul desculţ prin mărăcini... Altfel, raţional şi cu argumente: mumu!
El tot ce vede e finalul a ceea ce şi-a propus! Nu vede drumul, vede doar staţia finală! Drumul poate fi prin cei mai mari mărăcini şi boscheţi – lui nu-i pasă de asta! Piedicile sunt fleacuri pentru el! Sunt nesemnificative! Tot ce contează e punctul terminus! Şi, dacă va fi nevoie, o va lua pe arătură rău de tot, dar tot va ajunge unde vrea el! Se va căţăra pe stânci cu mâinile goale, dar tot va ajunge în vârf!

Să ştiţi că aceste calităţi duse la extreme au fost cele care m-au motorizat  
termin o facultate care nu îmi plăcea(ba să mai fiu şi student bursier acolo),  
zugrăvesc un apartemant de 3 camere în 3 zile, 
mă duc şi să stau în tabăra de meditaţie de la Dumbrava de 3 ori(în două rânduri câte 11 zile... la un curs la care nu rezistă toţi...), 
fac un copil într-un moment în care cei din jur spuneau că sunt nebună să fac asta, că nu e momentul, 
merg de 2 ori pe săptămână la Mangalia cu un troller plin cu produse Herbalife, cu microbuzul, uneori trecând podul de la Agigea pietonal, prin ploaie sau viscol, şi să mă întorc cu el gol şi cu portofelul plin (vindeam, uneori, într-o zi, cât alţii în două luni), 
fac temele cu Simba la ora 21 după o zi de navetă Constanţa-Tulcea-Constanţa – şi asta cu zâmbetul pe buze...

Şi altele...
Căci multe s-au realizat şi reuşit din această încăpâţânare... Unele, poate, nu tocmai facile... Sau nicimăcar benefice... Dar, dacă aşa au fost propuse, bune sau nebune, toate s-au dus până la capăt.

Da, sunt taur şi sunt binecuvântat cu o încăpăţânare cu care pot muta munţii din loc!

Bine că am, totuşi, un ascendent în vărsător şi, uneori, îmi mai vin şi idei faine! Adică nu fac numai tâmpenii! Mai fac şi din cele bune... Câteodată...

Cam aşa văd eu treaba asta cu “încăpăţânarea” – ea este de fapt o împletire extremă între ambiţie şi perseverenţă. Adică nimic rău acolo, dimpotrivă!

Aşadar, propun reformularea taurul şi berbecul sunt cei mai perseverenţi şi ambiţioşi din tot horoscopul! Căci  aşa este! :P

Un comentariu:

  1. ÎNCĂPĂȚÂNÁT adj. 1. îndărătnic, recalcitrant, refractar, (livr.) obstinat, (pop.) sanchiu, (reg.) inacciu, înțestat, (Olt.) dugos, (înv.) capeș, renitent, (fam. peior.) capsoman, căpățânos, căpos. (Ce om ~, nu vrea să ...) 2. ambițios, îndărătnic, îndârjit, perseverent, stăruitor. (S-a dovedit foarte ~ în atingerea obiectivului.)

    A SE ÎNCĂPĂȚÂNÁ mă ~éz intranz. A stărui cu îndărătnicie într-o acțiune sau într-o atitudine (mai ales nesănătoasă); a se arăta îndărătnic; a se îndărătnici; a se ambiționa. Se ~ează fără motiv. /în + căpățână

    Mai sus sunt explicatiile date de DEX pentru INCAPATANAT ca adjectiv si A SE INCAPATANA ca verb.
    Ca adjectiv se observa ca are doua sensuri : sensul rau si sensul bun. Deci, pentru a sti care sens este utilizat intr-un text trebuie sa fim atenti la context. Ca verb situatia este aceiasi.
    Scopul pentru care subiectul este INCAPATANAT sau SE INCAPATANEAZA ne arata sensul bun sau rau al adjectivului sau verbului. Daca tu ai fost incapatanata pentru a face un lucru bun sensul adjectivului INCAPATANAT este un sens bun. Dar daca tu te-ai incapatanat sa distrugi casnicia unei familii in care mai erau si copii la mijloc, sensul adjectivului INCAPATANAT este cel rau, blamabil. La fel si ca verb. Cine n-a inteles sa ridice doua degete !

    RăspundețiȘtergere